Benvinguts a Amer!

vila-amer-poble-la-selva-amera-vall-amer-brugent-ajuntament-amer-01
Amer és una vila i municipi de la comarca de la Selva, situat a l’extrem septentrional de la comarca. Amb una població de 2.281 habitants (2014) i una superfície de 40,05 km².

El terme municipal d’Amer limita al sud amb els municipis de Sant Julià del Llor i Bonmatí i la Cellera de Ter, a ponent amb el de Susqueda, a llevant amb el municipi gironí de Sant Martí de Llémena i al nord amb els municipis de Sant Aniol de Finestres i les Planes d’Hostoles, pertanyents a la comarca de la Garrotxa.

1200px-Santa-Maria-Amer
L’Església de Santa Maria és l’antiga església del monestir benedictí d’Amer, fundat el 949. Els dominis del monestir s’estengueren al llarg de l’edat mitjana per tota la vall i més enllà, i l’abat exercí la jurisdicció civil del poble durant tota l’època feudal, essent-ne, per tant, el senyor jurisdiccional.

El 15 de març de 1427, una sèrie de terratrèmols va destruir bona part del complex monàstic (el claustre, per exemple, desapareixeria per sempre), l’església de Sant Miquel i una vuitantena de cases del poble, sense comptar els estralls esparsos arreu del terme.

La vila vella d’Amer va ser declarada BCIN Conjunt Històric segons Acord de Govern de 03/04/2012.

800px-Santa-Maria-Amer2800px-Placa_remença_Amer

 

 

Durant el segle XV es va provocar la Guerra dels Remences protagonitzada per la pagesia de la Catalunya Vella. Finalment, en aquest monestir els síndics remences signaven el compromís d’acceptar l’arbitratge del rei Ferran II en llur conflicte amb els senyors feudals.

 

 

plasa-vila-amer

La plaça major o plaça de la vila, coneguda popularment com la plaça Porxada, que ocupa el centre de la població i és considerada la segona plaça porxada més gran de Catalunya.

Les peculiars condicions geogràfiques i climàtiques del municipi, juntament amb una història rica i antiga, han fet d’Amer una localitat amb un patrimoni històric, cultural i natural de gran rellevància.