consorci

Constitució de l’Associació d’empresaris/àries i Propietaris de les àrees Industrials del Ter-Brugent

ACTE DE CONSTITUCIÓ DE L’ASSOCIACIÓ D’EMPRESARIS/ÀRIES I PROPIETARIS/ÀRIES DE LES ÀREES INDUSTRIALS DEL TER-BRUGENT

Ahir es va celebrar l’acte de Constitució d’aquesta iniciativa pionera d’unió dels polígons industrials dels nostres pobles.

La Junta Directiva de la nova associació la componen:
-President: Sr. Lluís Tarrés, Junta de Concertació del Pol. Riera Seca (Anglès)
-Vicepresident: Sr. Josep Alenyà, Àntex (Anglès)
-Tresorera: Sra. Carme Casassas, Casassas Mobles i Disseny d’Interiors (La Cellera)
-Secretari: Sr. Pere Vila, Agrogi (La Cellera)
-Vocals: Sr. Albert Planella, Lindamer (Amer) I Sra. Adriana Casademont, Casademont (Bonmatí)

També formen part de l’Associació: EdilKamin Ibérica, Finna Bastons, Impremta Pagès, Manufactures Jonquera, Taller Mecànic Ramon Pont, Configirona (Gerió 1939), Cèntric Control de Plagues, Animals Brunyola, Jobexman, Fusteria La Central (a 30 setembre).

La indústria és el primer sector d’activitat al Ter-Brugent, amb el 49,3% de concentració de llocs de treball.

El que fa únic aquest projecte és que es tracta de la suma dels polígons del Ter-Brugent. A tot Catalunya, només hi ha una altra experiència similar a l’Anoia, la qual cosa ens fa ser pioners i innovadors a les nostres contrades.

Això no és fàcil: estem parlant de més de 60 empreses en un àmbit territorial de 7 municipis (amb les seves respectives normatives). La supramunicipalitat constitueix un repte, però estem iniciant un canvi de paradigma.

La constitució de l’Associació és el primer pas per aconseguir millores al territori.

El regidor d’Amer i President del Consorci Ter-Brugent, Salvador Clarà, va fer-ne la següent presentació :


Alcaldesses i alcaldes. Empresariat que ens acompanya, i a tots els presents.
Al Sr. Salvador Balliu, President del Consell Comarcal de La Selva.
Al Sr. Josep Antoni Frias, Diputat de l’àrea de Promoció Econòmica i noves tecnologies de la Diputació de Girona.
Al Sr. Domènec Espadaler, President de la Cambra de Comerç de Girona.
Sigueu tots Benvinguts.

El Ter Brugent ve de lluny. De molt lluny.
A mitjans dels anys 70, els nostres pobles es van avançar i van crear la Mancomunitat Ter-Brugent, gràcies a la qual els nostres pobles vam obtenir notables millores de serveis, com una Creu Roja en una carretera d’alta sinistralitat, serveis de Batxillerat, serveis compartits, etc. Va ser una època de bonança empresarial i col.lectiva, tot i que curta perquè aviat va arribar el decreixement industrial conseqüència de l’anomenada crisi del petroli. Velles fàbriques amb centenars de treballadors van tancar portes i altres van fer-se un nou espai amb especialitzacions sectorials i van créixer pimes que absorbien noves demandes de proximitat.
Vam anar fent, amb petites indústries que apareixien i desapareixien, però més o menys, anàvem fent i La Mancomunitat es va morir.

Molts anys després, la decadència del comerç i la intuïció d’una crisi que semblava treure el cap, va motivar la recuperació del marc Ter-Brugent a finals de la passada dècada, fins que es va aconseguir la creació del Consorci Ter-Brugent. Va ser difícil i amb molts entrebancs.
Deixeu que esmenti al meu predecessor, en Carles Vilà de La Cellera, com impulsor de la creació d’un petit avió i una pista d’enlairament.
L’avió va ser l’elaboració del Pla estratègic iniciat a principis de l’any 2014. Un Pla estratègic en l’àmbit del desenvolupament econòmic local i l’ocupació pel període 2015-2020.
La diagnosi sobre l’activitat econòmica, que és el que avui ens porta aquí, apuntaven unes dades sobre la qual carrossar l’avió :
– 12 polígons industrials que ocupen 123’8 hectàrees
– Polígons de dimensions petites, atomitzats, amb serveis i infraestructures poc competitius.
– Manca de competitivitat dels polígons que ens dificulta l’arribada de noves inversions i localitzacions empresarials, que es fa evident pel baix nivell d’ocupació dels polígons més grans.
Es a partir d’aquestes constatacions que es valora la possibilitat de construir una unió dels empresaris com una eina d’interlocució en les administracions i un instrument de col.laboració que permeti la millora dels polígons.
Una Eina i un Instrument. Aquesta és la pista d’enlairament.

Gràcies a l’ajut de la Diputació de Girona, l’any 2014 es porta a terme un estudi de la viabilitat:
– Es va analitzar quines són les necessitats dels empresaris i propietaris dels polígons a partit d’enquestes individuals i col.lectives
– Es va proposar un Pla d’actuació inicial en base a la diagnosi feta i a les necessitats detectades.
Aspectes com la xarxa viària, la xarxa energètica tan elèctrica com de distribució e gas, les telecomunicacions i la fibra òptica, la seguretat, la creació de central de compres, la relació ajuntaments-empreses, les accions de Promoció de les àrees industrials i el posicionament del territori, etc.
– Es va valorar una sèrie de recomanacions i passos a seguir per la constitució d’una Associació.
Arribats al 2015 i gràcies novament a la Diputació de Girona, es procedeix a l Pla d’Actuació Inicial i :
– Es redacta una proposta d’Estatuts
– Es parla amb empreses per valorar la seva disponibilitat per formar la Junta de Govern
– Es dona forma a la part econòmica i jurídica de l’Associació.
Avui culminem aquesta tasca i iniciem un projecte que ja s’ha fet realitat i que ha d’enfortir a les empreses i també al propi territori.
Aquesta nova entitat que també inclou les pimes ubicades dins els nostres municipis, ens permetrà:
– Sumar esforços
– Unir l’empresariat per fer projectes conjunts.
– Potenciar els municipis i les àrees poligonals.

El Consorci Ter-Brugent necessita l’empresariat.
Polítics i empresaris hem d’anar de la mà, en uns moments en que els models industrials s’han transformat a gran rapidesa mercès a la revolució tecnològica.
Deixeu-me que us digui amb un cert orgull que el que fa únic aquest projecte és que no es tracta d’un polígon industrial sinó de la suma dels del Ter-Brugent i estem fent una zona de treball conjunta.

A tot Catalunya, només hi ha una experiència similar a l’Anoia.
En aquests moments on hi ha indicadors que ens diuen que al sud d’Europa estem en condicions a una re-industrialització, som pioners. Com vam ser pioners als 70.
La convivència d’empreses consolidades amb mercats locals i grans empreses amb mercats globals i la diversificació empresarial amb indústria càrnica, tèxtil, química, veterinària, fusta…poden ser una oportunitat per a tots : Tenim bona oferta formativa, amb capacitat d’adaptar les línies educatives a les necessitats del món empresarial. Tenim una societat activa que també és un factor que ajuda a millorar la productivitat.

Per últim, i no per això menys important, voldria agrair el lideratge i la professionalitat de La Cambra de Comerç de Girona i la Unió de Polígons Industrials de Catalunya.

Moltíssimes gràcies a tots ells, i a vosaltres per acompanyar-nos avui “

1 reply

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] ACTE DE CONSTITUCIÓ DE L’ASSOCIACIÓ D’EMPRESARIS/ÀRIES I PROPIETARIS/ÀRIES DE LES ÀREES INDUSTRIALS DEL TER-BRUGENT Ahir es va celebrar l’acte de Constitució d’aquesta iniciativa pionera d’unió dels polígons industrials dels nostres pobles. La Junta Directiva de la nova associació la componen: -President: Sr. Lluís Tarrés, Junta de Concertació del Pol. Riera Seca (Anglès) -Vicepresident: Sr. Josep …  […]

Comments are closed.